Naše zdravje je nedvomno povezano z našim načinom prehranjevanja, čeprav nekateri zaradi ugodja temu nočejo verjeti. Žal smo danes ljudje kljub bogato obloženim policam s hrano, ali bolje rečeno ravno zaradi njih – pravzaprav podhranjeni. Podhranjeni v smislu hranil, ki telesu dajejo osnovne pogoje za optimalno delovanje. Vsa predelana, konzervirana hrana je revna z življenjsko potrebnimi hranili, kot so vitamini, minerali, encimi, telo pa obremenjuje in ga zastruplja. Ta opustošena hrana nas ne nasiti v smislu esencialnih hranil, zato jemo vedno več, preveč, učinek pa je ravno nasproten: telo ima vedno manj energije, slabo se počutimo, smo utrujeni, pojavljajo se bolečine v mišicah, sklepih, slabša koncentracija in spomin, nagnjenost k okužbam, putika, osteoporoza, prebavne težave, nastajanje sluzi v bronhialnih poteh in sinusih, povišan krvni tlak, glavobol, celulit in še vrsta drugih težav. Večinoma smo sami ustvarjalci bolezni in tudi mi sami smo tisti, ki bolezni lahko preprečimo in ozdravimo.
Vse je v stilu našega življenja, pri čemer ima prehrana prvo mesto. Hrana nam daje življenjsko moč, ki vpliva na naš energetski potencial. Vpliva tudi na naše misli, razpoloženje, dejanja. Uživanje čim bolj naravne enostavne hrane in s tem čim manj predelane hrane je prvi nasvet k zdravemu načinu prehranjevanja. Več o prehrani bom pisala še ob drugih priložnostih, toplo pa priporočam v branje knjigo dr. T. Colina Campbella, Kitajska študija, ki je nekakšen povzetek vsebine mojega dvoletnega študija naravnega zdravja v Kanadi.
Vzroki za zakisanost telesa
Posledica napačnega načina prehranjevanja je zakisanost telesa. Pri svojem terapevtskem delu opažam, da je večina ljudi zakisanih. Do tega pride, ko zaradi nepravilne prehrane, stresa, onesnaženosti okolja in premalo fizične aktivnosti telo samo ni več sposobno z lastnimi mehanizmi uravnavati kislo-bazičnega ravnovesja. S tem je moten potek celične presnove, medcelična tekočina postane bolj viskozna, tudi kri je gostejša. Predstavljajmo si, da želimo pospraviti stanovanje, toda vrata so tudi z zunanje strani do vrha založena z odpadki. Smeti bi radi odnesli ven, ko pa odpremo vrata, se v stanovanje vsuje še več umazanije, mi pa ne moremo ven. Prisiljeni smo živeti med odpadki, kar povzroča omejeno gibanje, dejavnost, pomanjkanje, bolezni. Ravno tako naše celice ne morejo optimalno delovati, če njihova toksična zunanjost ne omogoča razstrupljanja in tako moti celične osnovne procese. Torej: najprej moramo pospraviti pred vrati, očistiti medcelično tkivo, da bodo celice lahko opravljale svoje funkcije.
Kako najenostavneje očistimo telo?
Uživajmo enostavno, svežo, nepredelano hrano in poskrbimo za dovolj fizične aktivnosti. To pomeni čim več sadja in zelenjave, ki z minerali nevtralizirajo kisline v telesu. Kisline nastanejo kot produkt metabolizma hrane živalskega izvora, prečiščene moke, sladkorja, dodatkov. Če v hrani ni dovolj mineralov, telo koristi za nevtralizacijo kislin svoje lastne rezerve mineralov, to pa so predvsem kosti in zobje. Vendar pa morajo organi razstrupljanja (jetra, ledvice, črevesje) biti učinkoviti, da lahko iz telesa odstranijo vse kisline in ostale toksine. Za kemijsko sestavo krvi so odgovorna jetra, zato je dobro, da vemo, ali so naša jetra učinkovita pri razstrupljanju in ali ima naše telo dovolj rezerve mineralov za nevtralizacijo kislin.
Kako lahko preverimo zakisanost telesa
Zakisanost telesa in učinkovitost razstrupljanja kislin s pomočjo jeter lahko preverimo z merjenjem pH sline. Za to uporabimo lakmusov papir oziroma za ta namen izdelane pH lističe, ki se obarvajo glede na stopnjo kislosti. Pred izvajanjem testiranja vsaj 3 dni ne uživajmo prehranskih dopolnil z minerali, da lahko realno ovrednotimo pufersko kapaciteto samega telesa. S testom sline preverjamo zmogljivost telesa vzdrževati kislinsko-bazično ravnovesje. Pove, ali ima telo zadostne rezerve bazičnih mineralov in so jetra sposobna uravnavati pH krvi.
Test zakisanosti
Navodila:
- 2 uri pred merjenjem pH sline ne zaužijte ničesar (ne pijte in ne jejte).
- Z indikatorskim papirjem izmerite pH sline (na jezik »naberite« dovolj sline, da lahko vanjo pomočite pH listič) in vrednost zabeležite.
- Stisnite sveži sok ½ limone in z nerazredčenim sokom splaknite usta (okoli 10 sekund). Sok nato izpljunite.
- Takoj ponovite merjenje pH sline in vrednost zabeležite. Meritev ponovite (vsakič s svežim pH lističem) po vsakih 2 minutah, tako da imate skupaj 5 meritev pH sline merjene po spiranju ust z limoninim sokom. Vse meritve zabeležite.
Vrednotenje:
Hitreje ko slina doseže alkalni pH (nad 7), boljša je puferska kapaciteta telesa. Optimalni pH sline je med 7 in 8. Take meritve kažejo na dobro stabilnost in vitalnost telesa.
Če je pH sline po zadnji meritvi nižji od 7, gre za zmanjšano zmogljivost telesa uravnavati kislinsko-bazično ravnovesje. Če je vrednost pH sline pred spiranjem z limoninim sokom nižja (bolj kisla) kot pri zadnjem merjenju po spiranju, je telo še sposobno mobilizirati kisline. Rezerve bazičnih mineralov so slabe, zato jih je s prehrano in dopolnili potrebno povečati.
Najslabše je, če je vrednost pH zadnje meritve po spiranju ust z limoninim sokom nižja (bolj kisla) od začetne vrednosti. V takem primeru vnos bazičnih mineralov v obliki prehranskih dopolnil ni primeren. Najprej je potrebno podpreti izločevalne funkcije jeter, spremeniti prehrano, zmanjšati druge obremenitve (stres, glivična, bakterijska obolenja, težke kovine) in povečati fizične aktivnosti. Kasneje, ko se izločevalna funkcija jeter izboljša, si lahko pomagamo tudi z bazičnimi minerali. Pred uporabo bazičnih mineralov je potrebno preveriti tudi funkcijo ledvic z merjenjem pH urina (o tem pa naslednjič).
Kako očistimo in izboljšamo aktivnost jeter, bom opisala v enem od naslednjih člankov.
Tags: boljše počutje prehrana val natura zakisanost zdrava prehrana zdravje