Kot sem že napovedala v predhodnem članku Jesen je tu, je posebna skrb črevesju potrebna za vse, ki imajo težave z odpornostjo, prebavo, alergijami, astmo. Če pa sem še bolj natančna, pa je vzrok tudi za ostale kronične bolezni največkrat prav v črevesju (artritis, diabetes, bolezni srca in ožilja, rak). To področje je zelo široko in ga je težko zajeti v enem članku. Bom pa poskušala nekako zaobjeti glavne dejavnike in rešitve pri boleznih črevesja, ki so po navadi posledica nepravilne prehrane, stresa in pogoste uporabe antibiotikov.
Pa pojdimo po vrsti.
Koža in črevesje predstavljata zunanjost telesa in sta naša prva obrambna linija proti vdorom različnih toksinov. Zato mora biti njuno stanje stabilno, če hočemo ostati zdravi. Če je ta sistem preobremenjen, reakcije iz lokalnega nivoja napredujejo na nivo telesnih tekočin in kasneje še organov. Debelo črevo, pljuča in koža so povezani in vplivajo drug na drugega preko sluznic. Vsi spadajo po teoriji tradicionalne kitajske medicine v element Kovina. To pomeni, da jih povezuje sistem analogij in vzorcev, predvsem v povezavi s spremljanjem dogodkov. Vsak element predstavlja namreč simbol skupine podobnih razmer delovanja, kvalitet, ki se v celoti zrcalijo v povezavah kozmičnih, zemeljskih in človeških lastnosti. Opazimo lahko povezave z barvami, okusi, vonjem, zvokom, organom, fazo razvoja, hrano, lunino fazo, psihičnimi značilnostmi in reakcijami, ipd. Torej, če bodo težave na nivoju črevesja prevelike, se bo to odrazilo tudi na pljučih (astma) in/ali na koži (alergije).
Črevesna sluznica v odraslem telesu predstavlja okoli 400 m² površine, sluznica pljuč okoli 100 m² in koža le 2 m². Zato moramo predvsem črevesju posvetiti posebno pozornost.
Katere so glavne naloge črevesja?
1) Prva in najpomembnejša naloga črevesja je prebava hrane. Ta vključuje tako razgradnjo kot tudi absorpcijo hranil. Seveda pri prebavi sodelujejo tudi drugi organi, kot so želodec, jetra, trebušna slinavka. Če je prebava optimalna, celice dobijo dovolj hranil za celične procese, zagotavljanje energije, sintezo encimov, hormonov. Če pa je prebava motena, je telo lahko oropano določenih hranil (vitamini, minerali, aminokisline, maščobne kisline, sladkorji), kar privede do motenj v osnovnih telesnih funkcijah in s tem tudi do različnih bolezni. Vse to pripelje do poškodb v črevesni sluznici, skozi katero v telo pridejo nepopolno presnovljena hranila, ki jih le to zazna kot alergene. Poškodovana črevesna sluznica, nepravilna prehrana in uporaba antibiotikov pa nudijo ustrezne pogoje za razrast glivic in stanja disbakterioze (neuravnotežena črevesna flora).
2) Druga pomembna naloga črevesja je sinteza nekaterih vitaminov (K, B12), encimov (urogastrin, mucin, peptidaza, maltaza, saharaza, laktaza) in hormonov (gastrin, holecistokinin, sekretin, motilin, gastrični inhibicijski peptid). Večinoma ti sodelujejo pri procesu prebave, zato je njena uspešnost odvisna od stanja v črevesju.
3) Naslednja naloga črevesja je izločanje strupov. S tem ni mišljeno le odvajanje blata, ampak izločanje toksinov, ki preko jeter in limfe pridejo iz telesa v črevesje. Če črevesje ne deluje optimalno, je tudi izločanje moteno, zato so bolj obremenjeni drugi organi izločanja (ledvice, jetra, koža, pa tudi pljuča).
4) Ena od zelo pomembnih nalog črevesja pa je imunska odpornost. Kar okoli 70% vseh imunskih celic se nahaja ravno v črevesju. Te so zadolžene, da prepoznavajo toksine in po različnih poteh skrbijo za njihovo uničenje. Če je črevesna sluznica poškodovana, so imunske celice ves čas na udaru, zato se zaradi prevelike razdraženosti izčrpajo. To vodi do slabe imunske odpornosti in ponavljajočih se vnetij.
Kaj vpliva na stanje našega črevesja?
Težave s črevesjem so posledica nepravilne prehrane, stresa in uporabe antibiotikov.
Neuravnotežena prehrana in napačno kombiniranje hrane (beljakovine ne uživajmo skupaj z ogljikovimi hidrati) vodi do nepopolne prebave in pretiranega razmnoževanja določenih črevesnih bakterij. Če v hrani prevladujejo beljakovine, se razmnožujejo tiste bakterije, ki se hranijo z beljakovinami. Ob tem prihaja do procesa gnitja (blato ima zelo močan smrdeč vonj) in s tem tvorbe kancerogenih toksinov (merkaptani, skatoli, indoli). Če v hrani prevladujejo ogljikovi hidrati, se v črevesju razmnožujejo glivice (Candida) in tiste bakterije, ki se hranijo s sladkorji. Ob tem pride do procesa vretja in tvorbe alkoholov, ki so toksični predvsem za jetra. Nastali plini povzročajo v črevesju vetrove in napenjanje. Stanje disbakterioze (neuravnotežena črevesna flora) in kandidiaze prebavo še poslabša, poveča pa možnosti nastanka kroničnih črevesnih obolenj (Chronova bolezen, ulcerozni kolitis, rak črevesja), alergij, zmanjšane imunske odpornosti in posledično tudi drugih kroničnih bolezni.
Podoben učinek imajo tudi antibiotiki, saj poleg patogenih bakterij uničijo tudi črevesno floro in tako ustvarijo pogoje za disbakteriozo in razrast glivic.
Na tem mestu bi rada opozorila, da lahko z bioresonančnim testiranjem ugotovimo, kakšno je stanje v vašem črevesju: ali prihaja do procesov gnitja, vretja, celo obojega, katere bakterije prevladujejo, ali so prisotne glivice in katere, kateri strupi se ob tem tvorijo, kakšen vpliv ima takšno stanje na druge organe, alergije, itd. Glede na ugotovljeno stanje vam priporočimo ustrezno dieto in ostale potrebne nasvete.
Kako lahko saniramo črevesje?
Prvi in najpomembnejši pogoj je sprememba prehranjevalnih navad. Bakterijskega ravnovesja ne moremo popraviti, če prevladujočim bakterijam ne odvzamemo hrane. Uporaba probiotikov je brez diete neučinkovita. Če v črevesju prihaja do gnitja, moramo iz prehrane za določeno obdobje izločiti vse živalske beljakovine, po kakšnem mesecu diete pa dodamo še probiotike, ki okrepijo črevesno floro. Če v črevesju prihaja do vretja, iz prehrane izločimo vse ogljikove hidrate (sladkor, škrob, sadje), vključno s svežo zelenjavo (vlaknine), ter po kakšnem mesecu diete dodamo še probiotike.
Dnevno moramo popiti vsaj 2 L vode.
Ob spremembi prehrane pride tudi do močnejšega razstrupljanja, zato je zaželeno uživanje adsorbentov (alge), ki strupe vežejo nase in preprečijo njihovo reabsorpcijo. Črevesje je zaradi dolgoletne nepravilne prehrane lahko polno oblog, ki preprečujejo ustrezno prebavo in regeneracijo sluznice. Zato si enkrat na teden privoščimo postni dan z vodo ali sadno-zelenjavnimi sokovi. Priporočljivo je tudi občasno klistiranje (kavni klistir) in kolonhidroterapija.
Na zmanjšanje vnetij in hitrejšo regeneracijo tkiva ugodno vplivajo omega-3 maščobne kisline iz ribjega olja in čisti sok Aloe vere. Tudi rastline, ki pospešujejo razstrupljanje in obnovo jeternega tkiva so priporočljive (artičoka, pegasti padelj, regrat).
Če je uporaba antibiotikov neizogibna, takoj začnimo tudi z visokimi odmerki probiotikov, ki jih uživamo še kakšen mesec po končanem zdravljenju z antibiotiki.
Neurejeno stanje v črevesju je vzrok za nastanek številnih kroničnih bolezni. Sanacija črevesja je zagotovo korak k boljšemu zdravju in jesen je idealen čas za to. Poskrbite za svoje črevesje in vstopite v zimo odporni in vitalni.
Tags: bioresonanca bolezni črevesja kronične bolezni prehrana