Gre za nadaljevanje članka Učinek hrane na kislinsko-bazično ravnovesje v telesu – 1.del. Za boljše razumevanje in pomoč pri določanju stanja zakisanosti se preberite še članke Zakisanost 1, Zakisanost 2 in Zima. Čas za notranji mir in naše najdražje. Kislinsko-bazičnega ravnovesja ne moremo doseči brez zadostnega vnosa hrane, ki na telo učinkuje alkalno, to je [...]
Učinek hrane na kislinsko-bazično ravnovesje v telesu – 1.del
Zima je čas, ki pripada telesnim tekočinam, zato moramo v tem letnem času največ pozornosti posvetiti kislinsko-bazičnem ravnovesju v telesu. Vsebina tega prispevka je nadaljevanje članka z naslovom Zima. Čas za notranji mir in naše najdražje. Dejstva Zadnjih nekaj let se veliko govori o zakisanosti telesa, o kislinsko-bazičnem ravnovesju, o vplivu hrane na kislinsko-bazično ravnovesje in [...]
Zima. Čas za notranji mir in naše najdražje.
Mraz in hladen veter rišeta ledene rože na okna. Narava je odeta v snežno belino. Vse se upočasni, umiri. Rastline počivajo in tako ohranjajo svojo življenjsko energijo. Živali dobijo debelejši kožuh, ljudje pa si nadenemo plašče, šale in kape. Povezava z zunanjostjo je omejena le na najnujnejše. Pomanjkanje stika za naravo, mrak, dolge noči privedejo [...]
Jesen je tu. Tudi za telo je to čas priprave na zimo.
Kaj lahko jeseni naredimo sami za boljše počutje in zdravje? Opazovanje narave in njenih zakonov bi morali upoštevati ljudje tudi pri svojem načinu življenja. Smo del narave, a smo se od nje preveč oddaljili, ne znamo več živeti skladno z njo, ne čutimo več njenih sporočil in opozoril. Jesen je čas, ko dozorijo plodovi (jabolka, [...]
Zakisanost 2
Zakisanost telesa in učinkovitost izločanja kislin s pomočjo ledvic pa lahko preverimo z merjenjem pH urina. Za to uporabimo lakmusov papir oziroma za ta namen izdelane pH lističe, ki se obarvajo glede na stopnjo kislosti. Pred izvajanjem testiranja vsaj 3 dni ne uživajmo prehranskih dopolnil z minerali, da lahko realno ovrednotimo pufersko kapaciteto samega telesa. [...]
Zakisanost 1
Žal smo danes ljudje kljub bogato obloženim policam s hrano, ali bolje rečeno ravno zaradi njih - pravzaprav podhranjeni. Podhranjeni v smislu hranil, ki telesu dajejo osnovne pogoje za optimalno delovanje. Vsa predelana, konzervirana hrana je revna z življenjsko potrebnimi hranili, kot so vitamini, minerali, encimi, telo pa obremenjuje in ga zastruplja. Ta opustošena hrana [...]