Kokosova palma velja na Filipinih za drevo življenja. Predstavlja neizčrpen vir različnih surovin, uporabnih v vsakodnevnem življenju ljudi. Deblo kokosove palme uporabljajo pri gradnji hiš in pohištva, zunanji trdi del kokosovih orehov je nadomestek lesa pri kurjenju. Še pogosteje se v kulinariki, pa tudi v medicini, uporabljajo kokosova voda, kokosovo meso in iz njega iztisnjeno kokosovo olje, iz cvetov pa pridobivajo tudi različne oblike naravnih kokosovih sladil. Kar tretjina svetovne populacije živi pretežno od kokosovih dreves, ali po ekonomski plati ali pa kot osnovno hranilo.
V tem članku bom opisala, kaj vse lahko doma pripravimo iz kokosovega oreha, vseeno pa moram omeniti tudi kokosov sladkor, ki se ga pridobiva iz sladkih rastlinskih sokov, ki odtekajo iz kokosovih cvetov. Rastlinski sok kokosovih cvetov vsebuje 80 % vode, 15 % naravnih sladkorjev in 5 % različnih mineralov. Pri pridelavi kokosovega sladkorja gre pravzaprav za izparevanje vode, medtem ko se v končnem izdelku ohranita naravno prisotni sladkor in ostala hranila. Kokosov sladkor velja za eno najbolj zdravih alternativ običajnemu belemu sladkorju, saj vsebuje veliko mineralov in ima precej nizek glikemični indeks, kar pomeni, da ne povzroča hitrega dviga sladkorja v krvi in zaradi sproščanja inzulina posledično velikega nihanja krvnega sladkorja in izčrpavanja trebušne slinavke in ostalih žlez.
Iz kokosovega oreha lahko sami doma dobimo naslednje produkte (vse je možno kupiti tudi v vseh bolje založenih trgovinah in trgovinah z zdravo prehrano):
– Kokosova voda
– Kokosovo meso (sveži kokos)
– Kokosovo mleko
– Kokosova moka
– Kokosova maščoba (kokosovo maslo, kokosovo olje)
Najprej pa moramo kokosov oreh odpreti. To najlažje naredimo tako, da z ostrim koničastim predmetom (odpirač za buteljke, izvijač) naredimo odprtino skozi 2 od treh očes na vrhu oreha. Nato iztočimo kokosovo vodo, oreh pa odpremo z udarcem s kladivom, nožem ali podobnim. Zunanja trda lupina bo odpadla, notranjo tanjšo lupino pa obrežemo. Ostane nam sveže kokosovo meso.
Kokosova voda
Kokosova voda je tekočina znotraj kokosovega oreha, ki se spreminja z zorenjem oreha. Največ blagodejnega soka je v mladih kokosovih orehih (tak je na voljo tudi v trgovinah). Imenujejo ga tudi voda življenja, saj ima enako elektrolitsko ravnovesje kot človeška kri. Ima malo kalorij in veliko mineralov in vitaminov. Kokosova voda je bistra do rahlo motna tekočina, rahlo rumenkaste do bele barve, nežnega okusa, ki z zorenjem postaja vedno močnejši. Zato vodo iz zrelega kokosovega oreha lahko še razredčimo z vodo in dodamo nekaj kapljic limoninega soka. Uporabljamo jo kot osvežilno tekočino za pitje ali kot dodatek različnim sadnim in zelenjavnim napitkom.
Primer uporabe: Zdrav zajtrk s kokosovo vodo
V kokosovo vodo damo 2 žlici chia semen in jih pustimo 10 minut, da se napnejo. Z vilicami pretlačimo banano in ji dodamo mešanico kokosove vode in chia semen. Premešamo in potresemo z oreščki in kokosom. Tak zajtrk vsebuje vsa potrebna hranila, med njimi pomembne zdrave maščobe (chia semena z omega 3 maščobnimi kislinami, oreščki, kokos).
Primer uporabe: Napitek s kokosovo vodo
Izsočimo nekaj koščkov jedilne buče in dodamo kokosovo vodo in cimet. Na zdravje!
Kokosovo meso
Sveži kokos (kokosovo meso) lahko uživamo samostojno kot zelo hranilen in zdravilen sadež. Sestava kokosa:
Hranilo Enota Vrednost / 100 g
Voda g 47
Energija kcal 354
Energija kJ 1481
Beljakovine g 3,3
Maščobe g 33,5
Ogljikovi hidrati g 15,2
– od tega vlaknine g 9
– od tega sladkorji g 6,2
Ostanek (pepel) g 1
Med širokim spektrom vsebujočih mineralov in vitaminov so najmočneje zastopani kalij, fosfor, magnezij, natrij, kalcij, selen, železo, mangan, cink in vitamin C.
Kokosovo mleko
Iz kokosovega mesa lahko na zelo preprost način izdelamo kokosovo mleko. Kokosovo meso naribamo in v mešalniku mešamo nekaj minut z enako količino vrele vode. Zmes nato precedimo. Ostanek posušimo in dobimo okusno koksovo moko. Bela tekočina (kokosovo mleko) je zelo hranilen napitek, saj vsebuje večino hranil iz kokosovega mesa. Kokosovo mleko lahko uporabimo kot samostojen hranilen napitek ali pa ga uporabljamo kot veganski nadomestek živalskemu mleku.
Primer uporabe: Musli s kokosovim mlekom
Naredimo domač musli, tako da v pekaču namazanem s kokosovo maščobo na hitro prepražimo različne oreščke, semena, kokosove rezine in ovsene kosmiče. Na koncu lahko dodamo še suho sadje (rozine, fige, goji jagode). To mešanico za musli lahko naredimo na zalogo. Nekaj žlic muslija nato prelijemo s hladnim ali toplim kokosovim mlekom. Ta jed je lahko hranilen in zdrav zajtrk ali večerja.
Primer uporabe: Čokoladno-kokosov puding
V mešalniku zmešamo banano (ali avokado), kokosovo meso ali kokosovo moko, kokosov sladkor (lahko ga tudi izpustimo) in pravi kakav. Okrasimo s kokosovo moko in postrežemo kot zdravo sladico.
Kokosova maščoba
Če kokosovo mleko ohladimo na sobno temperaturo (pod 23˚C), se na vrhu izloči in strdi kokosova maščoba, ki jo večinoma poimenujejo tudi kokosovo maslo ali kokosovo olje, saj se nad 26˚C stali in je tekoča in prozorna. Sicer pa gre za isto snov, ki spreminja svojo obliko glede na temperaturo.
Maščobe so nujno potrebne za zdravo delovanje našega telesa (vitamini, topni v maščobah, sestavina celične stene). Kokosova maščoba je ena izmed najbolj zdravih maščob. Sicer ne vsebuje omega 3 maščobnih kislin (kot na primer laneno olje, orehovo olje), ima pa drugačne prednosti. Kokosova maščoba sodi med nasičene maščobe in ne spreminja svoje strukture pri visokih temperaturah. Ker je zelo stabilna, jo lahko uporabljamo za pečenje in cvrtje. Izjemna lastnost kokosove maščobe je tudi ta, da jo v večji meri sestavljajo srednjeverižne maščobne kisline. Telo take maščobe zelo hitro presnavlja, saj se razbijejo v posamezne maščobne kisline še preden zapustijo želodec. Ko pridejo v tanko črevo, ne potrebujejo nadaljnje predelave, zato lahko takoj potujejo neposredno v jetra, s čimer obidejo lipoproteinski del v črevesni steni. Jetra te srednjeverižne maščobne kisline uporabijo kot gorivo za proizvajanje energije. Zaradi tega maščoba v kokosovem olju ne kroži po krvnem obtoku v tolikšni meri kot druge maščobe in tako ne prispeva h kopičenju maščob v celicah. Proizvedena energija iz teh maščob spodbudi presnovo in s tem izgorevanje kalorij.
Kokosova maščoba je tudi pomembna sestavina izdelkov za nego telesa (kreme, deodoranti, mleko za telo, zobne paste).
Primer uporabe: Presne kroglice
Zmeljemo fige (ali datlje) in dodamo poljubne zmete oreščke (mandlji, lešniki, orehi), da nastane dovolj gosta masa. Dodamo nekaj presnega kakava in malo kokosovega masla. Oblikujemo kroglice, ki jih povaljamo v kokosovi moki in po želji okrasimo s suhim sadjem.
Primer uporabe: Doma narejena zobna pasta
Zmešamo približno enaka dela kokosove maščobe in sode bikarbone. Dodamo malo stevie v prahu in nekaj kapljic poljubnega eteričnega olja (poprova meta, evkaliptus, sivka). Da dobimo bolj mehko pasto, dodamo kakšno žlico olivnega olja.
Tags: kokos zdrava prehrana
One Comment on “Kokos (Cocos nucifera) od A do Ž”