Kaj lahko jeseni naredimo sami za boljše počutje in zdravje?
Opazovanje narave in njenih zakonov bi morali upoštevati ljudje tudi pri svojem načinu življenja. Smo del narave, a smo se od nje preveč oddaljili, ne znamo več živeti skladno z njo, ne čutimo več njenih sporočil in opozoril.
Jesen je čas, ko dozorijo plodovi (jabolka, grozdje, kostanj, buče) in nam dajejo semena za novo življenje. Narava nam povrne, kar smo skozi leto vlagali vanjo. Kar seješ, to žanješ, pravi ljudski pregovor. Vlaga, veter, mraz nas umirjajo in počasi pripravljajo na zimo. Listje se pisano obarva, vene, odpada in hrani zemljo. Čutiti je vonj po trohnobi. Uživajmo v jesenskih barvah. Sprehodi v naravi nas bodo umirili, da se bomo lažje poglobili vase. Vse to nas krepi in ohranja vitalne.
Koledarsko se jesen začne 23. septembra, glede na vpliv letnih časov na naravo in s tem tudi na človeka, pa jeseni pripada obdobje od 28. septembra do 30. novembra. Po tradicionalni kitajski medicini ta čas pripada elementu kovine in s tem energetskemu kanalu pljuč in debelega črevesja. Pljuča in črevesje pa sta organa z največjo površino, ki jo prekriva sluznica. Kar 80% celic našega imunskega sistema se nahaja ravno v zdravem črevesju. Zato moramo v tem letnem času največ pozornosti posvetiti krepitvi sluznice črevesja in pljuč. Le tako bomo odporni, zdravi in vitalni preživeli prihajajoče obdobje mraza in viroz. Še bolj previdni pa morajo biti rojeni v znamenju ovna in bika, saj sta pljuča in debelo črevo lahko njihova šibka točka.
Kaj lahko naredimo sami? Ta letni čas je idealen za čiščenje, obnavljanje in krepitev črevesja in s tem imunskega sistema. Narava nam bo s svojim bioritmom pri tem v veliko pomoč. Zdrava črevesna sluznica pa je pogoj za zdrava pljuča. Tudi za razne shujševalne in ostale čistilne kure je to primeren čas. Nikakor pa se tega ne lotevajmo pozimi, ko telo v skladu z naravnimi zakoni kopiči zaloge in tako skrbi za energijske rezerve v telesu.
Kdor ima težave z odpornostjo, prebavo, alergijami, astmo, ima zagotovo neurejeno stanje v črevesju, ki ga je potrebno očistiti in obnoviti. Vzrok sta po navadi nepravilna prehrana in pogosta uporaba antibiotikov. Ker sanacija takega črevesja zahteva posebno pozornost in disciplino, se bom te teme lotila v naslednjih člankih.
Nekaj splošnih navodil za krepitev črevesja in imunske odpornosti:
1) Uživajte čim več nepredelanega sezonskega sadja in zelenjave. Le to vsebuje optimalna razmerja mineralov, vitaminov, encimov in drugih hranil ter pomaga pri presnovi in vzdrževanju kislinsko-bazičnega ravnovesja v telesu (poglej prejšnje članke na temo Zakisanost). Zmanjšajmo količino mrtve, predelane, v naprej pripravljene hrane, ki se v telesu pretvori v kisline. Izogibajmo se zlasti belemu sladkorju, beli moki, mleku in svinjskemu mesu. Napačna prehrana vodi namreč do oslabitve črevesne flore in s tem povezanih prebavnih težav, zmanjšane imunske odpornosti, glivičnih obolenj, alergij.
2) Kadar čutite po obroku napenjanje v trebuhu, zlasti po obroku z ogljikovimi hidrati (sladka in škrobnata hrana), gre verjetno za ustvarjanje plinov v črevesju, ki so posledica vretja in poškodovane črevesne flore. To omogoča razrast toksičnih glivic (Candida). V takem primeru za obdobje nekaj mesecev izločite iz prehrane vse sladkorje (vse oblike naravnih sladkorjev, med, čokolada, bonboni, pecivo, suho sadje, sladko sadje, sadni sokovi, sladki napitki, alkoholne pijače, izdelki iz bele moke: kruh, testenine, pecivo).
3) Popijte dovolj čiste navadne vode. Na kilogram telesne teže naj bi popili vsaj 30 ml tekočine. Čista voda ima največjo moč razstrupljanja telesa. Pomagamo si lahko tudi s čajnimi napitki, zlasti takimi, ki vplivajo na prebavo in dihala (bazilika, ozkolistni trpotec, pljučnik, navadni lučnik, slezenovec, islandski lišaj, materina dušica).
4) Pospešimo razstrupljanje telesa skozi kožo. Tako bomo razbremenili druge organe. To lahko dosežemo z intenzivno telesno vadbo, obiskom savne ali kopeljo z bazičnimi minerali (vodi dodamo nekaj žlic himalajske soli, soli mrtvega morja ali pa kar navadne soli). Sicer pa kakršnokoli gibanje okrepi vaš imunski sitem. Izberite aktivnost, ki bo ustrezala vaši stopnji pripravljenosti in jo boste z veseljem izvajali. Najbolj priporočljiva sta hoja in tek.
5) Uživajte oreščke (orehi, mandlji, lešniki). So bogat vir beljakovin in maščob in idealni kot vmesni obrok. Dober učinek na prebavo imajo semena, zlasti bučna, sončnična, lanena semena, pa tudi stročnice. Tudi rastlinska olja bogata z omega 3 maščobnimi kislinami so pomembna (laneno, repično, konopljino olje), saj večini v prehrani primanjkuje ravno teh. To so esencialne maščobne kisline, ki se v telesu razgradijo v osnovne sestavine celične membrane, v sestavine pomembne za transport holesterola, za sintezo nekaterih hormonov in za imunski odziv. Iz omega 3 maščobnih kislin v telesu nastajata EPA (eikozapentaenojska kislina) in DHA (dekozaheksaenojska kislina), ki imata močan protivnetni učinek, pomagata, da ostanejo tkiva čvrsta in prožna, sklepi gibljivi, koža in krvne žile pa elastične. Zmanjšajo nastanek starostnih bolezni (demenca, Alzheimerjeva bolezen) in depresije. Še več teh kislin pa se nahaja v oljih rib hladnih morij (tuna, losos).
Še zanimivost: študije so pokazale, da uživanje omega 3 maščobnih kislin pomaga pri hujšanju. Uničevale naj bi tiste celice, ki so v fazi pretvorbe v maščobne celice (Jurnal of Nutrition, vol. 136: 2965-2969). Ohranjajo tudi hormonsko ravnovesje in krepijo metabolizem. Tako se na primer za hujšanje priporoča uživanje orehovega olja 3-krat na dan pred jedjo po eno čajno žličko. Istočasno le to pomaga pri čiščenju krvi in preprečuje kislost v tankem črevesju.