Junij je pri nas čas rojstnih dni. Mama, sestra, mož in jaz. In junij je tudi čas obilja in čudovitih barv v domačem vrtu. Rdeče jagode, vijoličasta sivka, ogromno zelenja v vseh odtenkih, opojne vonjave bezgovega cvetja. In te vonje, barve in okuse lahko vsaj delno ohranimo tudi za bolj turobne dneve, tako da jih ujamemo v kozarce z okusno mamljivo vsebino. Pa še simpatično darilo so lahko. In zato sem za letošnje darilo svojim najdražjim izdelala nekaj domačega.
LIKER IZ BEZGOVIH CVETOV
Prijeten okus in vonj, ki spominja na poletne dni na podeželju. Ponudimo hladnega, lahko pa ga dodamo v vroč čaj, kot zdravilo proti prehladu.
Izdelava: 500 g bezgovih cvetov čim bolj očistimo pecljev in jih v večji posodi dobro zmešamo s 300 g sladkorja in 1 vrečko (20 g) citronske kisline. Pustimo stati nekaj ur, nato pa mešanico pražimo kratek čas na zmerni temperaturi. Cvetove do polovice nadevamo v večje kozarce s pokrovom (za vlaganje, zgornja količina je za 2 večja kozarca). Na cvetje položimo šopek melise in dobro očiščeno in narezano pomarančo z lupino (2 pomaranči). V 2 dl vode raztopimo še 200 g sladkorja in porazdelimo v kozarce. Vse skupaj zalijemo z domačim žganjem (1 L), zapremo in damo kozarce za 1 teden na sonce. Po tem času precedimo skozi krpo in liker pretočimo v primerne darilne steklenice.
JAGODNA MARMELADA Z MANGOM IN RDEČIM POPROM
Jagoda, kraljica sadežev, v družbi eksotičnega manga razvije svojo slastno aromo. Rdeči poper doda aromatičnemu okusu blago ostrino.
Izdelava: 1 kg opranih in očiščenih jagod in 2 zrela olupljena manga zmešamo v mešalniku do želene gladkosti. Mešanico prelijemo v večjo posodo, dodamo sok 1 pomaranče, vrečko (20 g) citronske kisline in 1 kg želirnega sladkorja (1:1). Zavremo in kuhamo okoli 10 minut. Dodamo žličko grobo mletega rdečega popra, premešamo, napolnimo v manjše kozarce in zapremo.
MORSKA SOL Z ZELIŠČI
Pisana mešanica aromatičnih kuhinjskih zelišč je obogatena s piransko nerafinirano morsko soljo. Na njej piše, da je sol morje, ki ni moglo nazaj na nebo. Zeliščna sol je uporabna za juhe, solate, omake, enolončnice, pečenke… Zaradi bogate arome zelišč je potrebno uporabiti manj soli kot sicer.
Izdelava: Pripravimo okoli 40 g suhih zelišč (rožmarin, timijan, pehtran, origano, majaron, bazilika, melisa, peteršilj) in jih zdrobimo. Zelišča dobro zmešamo z 1 kg soli (v terilniku ali mešalniku). Mešamo po delih in toliko časa, da se sol obarva z zeleno barvo zelišč. Shranimo v dobro zaprte kozarce.
Tags: prehrana